Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn parasieten. Ze leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren. Sommige teken zijn besmet met een bacterie, die via een beet kan worden overgebracht op mensen. Op deze manier kan men de ziekte van Lyme (Lyme’s disease) oplopen.

Kenmerken van de ziekte van lyme

– een rode of blauwrode vlek op de huid die steeds groter wordt (groter dan 5 cm)
– een rode of blauwrode vlek samen met griepachtige klachten zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn
– als u dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt
– als u in uw arm of been pijn of tintelingen krijgt of weinig kracht meer heeft;
– als u gewrichtsklachten krijgt (als een of meer gewrichten dik en pijnlijk worden) meestal aan uw armen of benen.


Insectenbeten

We spreken van een insectenbeet als je door een insect gestoken of gebeten bent. Een insectenbeet is vaak pijnlijk of zorgt voor jeuk. Bij sommige mensen kan ook een allergische reactie optreden als gevolg van een insectenbeet, bijvoorbeeld door een wespensteek.

Oorzaak van een insectenbeet.

Insecten steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met menselijk bloed. Terwijl ze steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt jeuk, pijn of zwelling. Veel voorkomende insectenbeten of steken zijn:

– Muggenbeet.
– Vlooienbeet.
– Wespensteek.
– Bijensteek.
– Mierenbeet.
– De steek van een steekvlieg.

Symptomen van een insectenbeet 

Als gevolg van een insectenbeet kunnen de volgende symptomen optreden:

– Jeuk.
– Pijn.
– Zwelling.
– Rode vlek(ken) op de huid.

Allergische reactie. 

Per type insectenbeet kunnen de symptomen echter wel verschillen. Hieronder wordt per soort insectenbeet aangegeven welke klachten je kunt hebben en waaraan je een insectenbeet kunt herkennen.

Symptomen mieren-, muggen- en vlooienbeten 

Sommige mensen hebben veel last van een insectensteek, anderen merken er nauwelijks iets van. Van een vlooien-, mieren- of muggenbeet voel je meestal niets op het moment van de beet zelf. Je kunt de mieren-, vlooien- of muggenbeet herkennen door een rood bultje dat jeukt. Naast de jeuk en de rode vlek, ontstaat er ook vaak een zwelling door de insectenbeet. In het buitenland kun je via muggen- en vlooienbeten ziekten oplopen, raadpleeg bij een verre reis vooraf daarom een adviseur.

Symptomen bijen- en wespensteken 

Van wespen- en bijensteken heeft men over het algemeen meer last. Je merkt de pijn al direct tijdens de steek. Achteraf kun je de bijen- of wespensteek herkennen door een flinke, rode bult dat jeukt en veel pijn met zich meebrengt. Vooral een bijensteek geeft veel zwelling.

Allergische reactie insectenbeet 

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld een bijen- of wespensteek. In dat geval kun je er flink ziek van worden. Je bloeddruk daalt waardoor je kunt flauwvallen of zelfs in coma raken. Als je weet dat je allergisch bent voor steken van bijen of wespen, dan kun je er het beste voor zorgen dat je een auto-injectiepen met adrenaline bij je draagt. Adrenaline kan de bloeddruk na een wespensteek weer tijdelijk verhogen. Na de injectie moet je nog wel snel naar een dokter gaan voor verdere behandeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter