Over blaren wordt soms wat aanmatigend gedaan. Laat je niets wijsmaken door andere wandelaars die menen dat zij dé oplossing hebben voor jouw blaarprobleem. Dé gouden tip bestaat niet; wat bij de ene wandelaar een succes is, hoeft niet per se bij de ander ook goed te werken. Iedereen heeft andere voeten en blaren kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. Blaren zijn niet specifiek iets voor beginnende wandelaars. Ook getrainde lopers die ieder weekend meer dan 30 km wandelen kunnen er hardnekkig last van blijven houden. De oplossing moet je vooral zelf zien te vinden. Dit overzicht is niet meer dan een checklist die je daarbij kan helpen. De kans is groot dat er tips bij zitten die je van je blaren af kunnen helpen of op z’n minst het probleem kunnen verlichten.

Preventieve maatregelen

– Het voorkómen van blaren begint al ver voor de wandeling.
– Loop regelmatig! Dat is de enige manier waarop je voeten aan je schoenen kunnen wennen. Lange afstanden zijn niet noodzakelijk – sterker nog: spartaanse trainingsschema’s kunnen blaren zelfs bevorderen omdat je voeten niet genoeg tijd krijgen om te herstellen. Regelmaat is dus belangrijker dan lange afstanden.
– Zorg voor goed passende schoenen. De voeten mogen niet te veel speelruimte hebben. Kies je schoenen ook afhankelijk van het gebied; op verharde paden zijn sportschoenen vaak prettiger dan bergschoenen.
– Leren schoenen ademen beter dan kunststof (helaas voor vegetariërs), wat vooral tijdens warm weer te merken is. Een ander nadeel van kunststof schoenen is dat ze niet naar je voeten gaan staan. Koop daarom nooit kunststof schoenen als ze niet meteen perfect zitten.
– De ervaringen met het wandelen op sandalen lopen sterk uiteen. Sandalen bieden geen steun aan je enkels en kun je beter pas proberen als je alle andere tips al hebt uitgeprobeerd. Koop dan wel echte goede sandalen die geschikt zijn voor lange-afstandswandelen. Het beste en bekendste merk is Teva.
– Koop dikke, naadloze sokken, bij voorkeur ook met een dunne nylon binnensok. De binnensok houdt je voeten droog, de buitenlaag absorbeert het vocht. Nylon binnensokken voegen zich doorgaans ook beter aan de voet dan gewone sokken, waardoor minder wrijving ontstaat en dus minder blaren.
– In sommige gevallen kunnen inlegzolen blaargevoelige plaatsen ontlasten. Je hebt ze in soorten en maten. Koop inlegzolen niet op goed geluk, maar laat je adviseren in een goede buitensportzaak. Slechte inlegzolen kunnen het probleem zelfs verergeren.
– Smeer vanaf vier weken voor een langere trektocht dagelijks je voeten in met speciale zalfjes.
– Voorbeelden: kamferspiritus, GehWohl, GehFit (voetbalsem van Edelrid). Hierdoor wordt de voethuid wat stugger en minder blaargevoelig.
– Was je voeten alleen met koud water en zónder zeep. Anders wordt de huid zachter.
– Eelt is goed, maar een teveel kan ook weer blaren veroorzaken. Overmatig eelt kun je desnoods laten weghalen door de voetverzorg(st)er.

Bij het begin van een wandeling

Gevoelige plaatsen kun je van te voren al afplakken met leukoplast of sporttape. Let op bij het afplakken van tenen: als er ribbels ontstaan, kunnen deze juist weer blaren veroorzaken. Tape wil nogal eens blijven plakken aan je sokken, maar niet als je het volgende foefje kent: wrijf wat talkpoeder over de pleister. Daardoor wordt deze gladder en minder plakkerig. In plaats van afplakken kun je je voeten behandelen met diverse poeders en zalfjes, bijvoorbeeld: Gehwohl (voetcreme, verkrijgbaar bij drogist) vaseline of uierzalf (de huid wordt hierdoor gladder, maar minder week, omdat het vet vocht tegenhoudt), talkpoeder (eventueel na de middagstop herhalen) en prep (een niet-vette menthol-creme, “de ideale huidbescherming sinds 1866”) Tijdens de middagstop: trek je schoenen en sokken even uit. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen. Eventueel kun je je sokken daarna verwisselen en binnenstebuiten dragen.

Na de wandeling

Direct schoenen en sokken uit. Als er een beekje in de buurt is, is het heerlijk om er met je voeten in te gaan staan. Het koude water maakt de voethuid minder zacht.

Eerste hulp bij een blaar

Het doel van de eerste hulp bij een blaar is 3-voudig:

– Beperken van het infectierisico
– Verminderen van pijn en ongemak
– Versnellen van het genezingsproces. 

Een blaar is een lichte wonde die je als hulpverlener in principe volledig zelf kan verzorgen. We maken een onderscheid naar uitzicht van de blaar tussen:

– open blaar
– gesloten blaar

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter