De topografische kaart is vaak een onmisbaar element bij een oriëntatie op onbekend terrein. Elke contour van het terrein moet op de kaart duidelijk zijn afgebeeld. Dit kunnen hoogteverschillen, wegen, begroeiing of beekjes zijn. Een topografische kaart is een twee-dimensionale afbeelding van het terrein. Een topografische kaart kan met behulp van hoogtelijnen een driedimensionaal beeld verschaffen van het terrein. M.b.v. kleurverschillen wordt een beter beeld verschaft van het terrein. Dit gebeurt over het algemeen m.b.v. de zeven volgende kleuren, Kaartkleuren en de betekenis:

Geel: Woestijnen en zandgebieden
Groen:Bossen, venen, weiden, vegetatie en dergelijke
Zwart:Dorpen, steden, gebouwen, monumenten en wandelpaden
Rood:Wegen, straten, radiostations, soms gebouwen, vliegvelden en dergelijke
Blauw:Meren, rivieren, zeeën, moerassen en gletsjers
Wit: Sneeuw

Deze kleuren zijn op bijna alle kaarten hetzelfde. Toch zijn er enkele symbolen die niet internationaal genormeerd zijn. Vooral hoogspanningswerken, bossen, venen en weiden kunnen soms erg verwarrend zijn.

De legenda

Naast de afbeelding van hoogteverschillen en dergelijk worden er ook specifieke erkenningspunten op de kaart aangegeven. Ondergrond word aangegeven met tekens op de kaart. Voor een routeplanning is dit van essentieel belang omdat de ondergrond invloed heeft op de verplaatsingssnelheid.

Legenda Groote Heide

Andere afbeeldingen zijn wegen en paden. Deze lijnen worden duidelijk aangegeven op de kaart. Ga niet de fout in om een landsgrens aan te zien voor een pad. Dit geld ook voor een pijplijn of electriciteitsmasten. Deze laatste twee zijn wel weer geschikt als orienattiepunt.

Afstanden meten op de kaart

Hemelsbrede afstanden kunt u meten met elk voorwerp dat een rechte rand heeft. U kunt de gemeten afstand met de grafische schaal van de kaart vergelijken. Er zijn drie goede methodes om afstanden op een kaart te kunnen meten:

– Curvimeter
– Kompas
– Voorwerp met een rechte rand (liniaal)
– Touwtje (of een strookje papier)

Kronkelende routes kunt u met touwtje volgen, welke u later recht kunt trekken. Een curvimeter is een instrument dat met een klein wieltje de afstanden op uw kaart kan meten. Op de curvimeter staan verschillende schalen afgebeeld, zodat u gemakkelijk uw schaal kunt aflezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter