Een aantal spoedreparaties moet je als mountainbiker beheersen:

– bandwissel
– gebroken ketting
– remblokjes

IMG_0267

Om de ketting open te maken heb je over het algemeen een kettingpons nodig. De kettingpons bestaat uit een huis, een aambeeld om het rolletje van de ketting op te leggen, een holle tegenhouder (om het pennetje in te drukken, en de schroefspindel voorzien van een drukstift.

– Begin met het uitzoeken van de open te maken schakel. Bij een Shimanoketting – die met een afwijkend gekleurd pennetje wordt dichtgemaakt- zoek je een gewone schakel.
– Leg de ketting op het aambeeld en schroef de stift tegen de pen
– Let er op dat de drukstift midden op de pen staat en blijft staan!
– Als alles goed is bevonden draai je de drukstift naar binnen. Het eerste stukje gaat even zwaar, komt er beweging in de pen dan wordt het een stuk makkelijker.
– Hou nu op tijd op, voordat je de pen compleet uit het andere gat duwt
– Verwijder de kettingpons, je hebt nu de situatie als bij 1.
– Wrik nu de ketting open, en de ketting zal van het uitstekende stuk van de pen glijden

Montage van de ketting.

– Rijg de ketting door de achter- en voorderailleur en bepaal de kettinglengte. De kettinglengte moet altijd zodanig zijn dat de ketting gelijktijdig over het grootste voor- en achtertandwiel kan lopen. Is de ketting daarvoor te kort dan kun je de boel kapot trappen! Voor MTB’s ed is een goede vuistregel: de ketting over de grootste tandwielen leggen en dan nog twee schakels (2.5 cm ) toevoegen voor de derailleur. Bij racefietsen moet de lijn door de assen van de derailleurwieltjes vertikaal staan als de fiets op het grootste verzet staat. Is de ketting te lang dan moet je er met de kettingpons nog een stukje afhalen.
– Wrik de ketting weer in elkaar, als de pen voldoende uitsteekt blijft de ketting nu in elkaar steken.
– Schroef de pen met de kettingpons weer naar binnen.
– Let erop dat de pen niet scheef door het gat aan de overkant gaat, en daardoor de klemming in de buitenplaat vernielt.
– Druk de pen zover door (of heen en weer) dat hij aan beide zijden evenveel uitsteekt.
– De schakel zit nu nog vast en draait niet soepel. Grijp de ketting links en rechts van de verbinding stevig vast en wrik de ketting in dwarsrichting flink heen en weer. Er zijn ook kettingponsen met een tweede aambeeld (waar de ketting alleen aan de binnenkant wordt gesteund) waarmee je de extra speling kunt maken.

Shimanokettingen zijn vrij los geklonken. Als je een schakel openmaakt moet je die in principe met een speciaal overmaats pennetje weer dichtmaken, omdat de ketting anders op die plek wel erg makkelijk openbarst. Maak je de ketting een volgende keer weer open, zoek dan een verse schakel uit. De pen is voorzien van een dun inloopstuk om mee te beginnen. Het dikkere eind (hier links) druk je met de pons verder in de ketting. Vervolgen breek je het uitstekende dunne stuk af met een tang.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter