Om een verhoging te passeren moet je eerst voldoende snelheid houden en op het juiste moment het voorwiel optillen. Tijdens de actie blijf je trappen om zodoende voldoende snelheid te houden en grip. We bespreken de volgende onderdelen:

– bunnyhop
– dropoff
– boomstam

Een van de bekendste sprongtechnieken bij het mountainbiken is de bunnyhop. De bunnyhop is gelijktijdig met beide wielen los komen van de grond. Hierdoor kun je over grotere hindernissen springen, ook tijdens hogere snelheden.
Het is belangrijk bij de bunnyhop dat je voldoende snelheid hebt voor het passeren van de hindernis. Voordat je daadwerkelijk een hindernis gaat nemen, moet je eerst een aantal basisvaardigheden onder de knie hebben. Als eerste moet je het voorwiel tijdens het voorwiel op kunnen tillen. Lukt dat, dan probeer je het achterwiel van de grond te krijgen (zonder de remmen te gebruiken). Hiervoor moet je de tenen naar beneden laten wijzen en de trappers op gelijke hoogte houden. Breng je lichaamsgewicht nu op het stuur en duw de trappers nu naar achteren. Het achterwiel zal nu van de grond los komen. Probeer vervolgens de beide wielen in een rustige vaart van de grond te krijgen. Eerst je voorwiel op trekken, het lichaamsgewicht naar het stuur verplaatsen en direct de trappers naar achteren duwen. Deze twee fases moeten elkaar direct opvolgen. Hoe hoger je het voorwiel op trekt, deze te hoger wordt je sprong. Gebruik als hindernis eerst een oude doos en nog geen stoeptegels of boomstammen. Dit is beter voor je voortanden en de levensduur van je mountainbike.

Systematisch aanleren van de bunnyhop

De bunnyhop is aan te leren door een aantal eenvoudige stappen. We zullen deze stappen eens op een rijtje zetten:

Stap1: uitvoeren van de wheely (stuur optrekken en zo lang mogelijk op je achterwiel fietsen)
Stap2: Wegtrappen van de trappers naar achteren, zodat het achterwiel omhoog komt.
Stap3: Combineren van stap1 en stap 2, net zo lang oefenen tot dat de beide wielen los komen van de grond
Stap4: bunnyhopje maken vanuit een hogere snelheid
Stap5: Bunnyhoppen op een stoeprand (zonder de staprand te raken natuurlijk)
Stap6: Bunnyhoppen over een hindernis (eerst een oude door, daarna een harder voorwerp (i.v.m. het behouden van de fiets))
Stap7: Beginnen met het oefenen van de zijwaartse bunnyhop

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter