Er zijn eigenlijk twee manieren om uphill te fietsen. Dit kan staand en zittend. Het belangrijkste voor het uphill fietsen is wel dat je druk moet houden op de beide banden van de mountainbike. Het wil snel gebeuren dat het voorste wiel los komt van de grond, hierdoor raak je snel uit balans en ga je steigeren. Maar wanneer maak je de keuze om te gaan staan? Bij de volgende situaties is het staand fietsen vaak noodzakelijk:

– Steilere hellingen
– Lage snelheid bij het uphill fietsen
– Gladde ondergrond, zoals stenen en dergelijk. Staand kun je sneller reageren, ook wanneer je achterwiel steeds wegslipt.
– Je kunt staand meer druk uitoefenen op het voorwiel

IMG_0264

Zittend omhoog fietsen heeft ook zijn voordelen. Je zit stabieler op je fiets en het kost minder inspanning. Je kunt deze discipline goed oefenen door b.v.:

– Zet een parcours uit met pionnen
– Maak gebruik van diverse soorten ondergrond
– Maak een slalomparcours
– Creeer extra hindernissen (boomstammetjes, etc.)

Het juiste moment van schakelen

Wanneer een mountainbiker start aan een uphill is het schakelen naar de juiste versnelling afhankelijk van de totale lengte van de uphill en de fietssnelheid bij de start van de uphill. Bij een korte steile uphill hoeft men vaak niet te schakelen, slechts alleen met de versnelling achter (kleinere stappen). Bij een langere uphill schakelt de biker vaak grotere stappen terug (met de versnelling voor). Het is belangrijk dat je als mountainbiker het volgende in acht neemt:

– schakel nooit vanuit stilstaan op een uphill, dit is funnest voor je tandwielen
– blijf trappen tijdens de uphill, tijdens het trappen schakelen naar de juiste versnelling
– ga bij lagere snelheden staan op de trappers, dan heb je beter balans en kun je meer kracht zetten
– blijf zitten als de snelheid voldoende is

Het juiste moment van schakelen en zorgen dat je een goede versnelling hebt tijdens het uphillen scheelt veel energie en tijd. Kijk altijd goed vooruit zodat je tijdig kunt schakelen naar de juiste versnelling, oefening baart kunst…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter