We hebben we het zekeren met de acht in een aantal duidelijke stappen opgedeeld:

– De uitgangshouding van zekeraar moet stabiel zijn. De benen staan in een lichte spreidstand en de rechter- of linker voet staan voor en achter. De zekeraar heeft met zijn of haar rechterhand zit (10cm onder het achtje) het hoofdtouw stevig vast.
– De zekeraar blijft altijd naar de zekeraar kijken. De zekeraar heeft met zijn linkerhand ontspannen het touw boven het achtje vast (ongeveer 20cm).
– Wanneer de klimmer een stukje omhoog klimt trekt de zekeraar met zijn of haar linkerhand het touw naar beneden. Op hetzelfde moment duwt de zekeraar met zijn rechte hand het touw omhoog.
– De zekeraar blokkeert vervolgens met zijn rechterhand de acht (plaats de hand weer onder het achtje, het ingehaalde touw moet hierbij strak staan). Tijdens deze gehele handeling houdt de zekeraar het touw met zijn rechterhand STEVIG vast.
– Vervolgens pakt de zekeraar met zijn linkerhand het touw direct boven zijn rechterhand stevig vast. Pas nadat de linkerhand het touw stevig vast heeft laat de zekeraar zijn rechterhand los.
– De zekeraar pakt vervolgens het touw weer stevig vast (10cm onder het achtje). Daarna laat de zekeraar zijn linkerhand weer los en plaats deze weer in de uitgangshouding.
– De hele zekeringshandeling kan nu weer opnieuw gestart worden.

Wanneer je te los zekerd kan het touw over het grote oog schieten en slaat het touw vast in een ankersteek. Wanneer dit gebeurt bij spanning op het touw, is de ankersteek bijna niet meer los te krijgen. De zogenaamde batacht voorkomt door zijn vorm dat dit minder snel kan gebeuren.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter