• opspantechnieken

We maken gebruik van drie opspantechnieken:

– dixknoop
– opspannen met franse prussik
– Hongaarse methode

De spanknoop of dixknoop/mariniersopspanmethode maakt gebruik van twee slimme lussen die zich m.b.v. een stevige tak vasttrekken. Neem twee lussen ruim naast elkaar en sla het losse eind om het verankeringspunt. U kunt een touwopspannen m.b.v. twee methodes. Hiermee bedoelen wij:

– Opspannen met slechts het gebruik van het hoofdtouw.
– Opspannen met een apart touw (welke later eventueel weer bij een volgende touwbaan gebruikt kan worden).

Om “touw op touw”-slijtage bij dunnere touwen te voorkomen, kunt u het beste een carabiner bij de opspanlus of een plastic beschermstuk gebruiken. Moet er abnormaal veel spanning opgebouwd worden, dan is het mogelijk om m.b.v. een tweede spanknoop het geheel nog strakker aan te trekken. Hiervoor heeft u wel twee verankeringspunten nodig.

Ga met je rechterschouder naar het opspanpunt staan. Maak twee lussen, netzoals bij de mastworp (links erop en rechtseronder). Je mag nu een extra slag maken in de linker lus, maar hoeft niet.

– Wanneer u een extra slag maakt met de linker lus noemt men de knoop de dixknoop
– Wanneer u geen extra slag maakt met de linker lus, heet de knoop de mariniersopspanmethode

Haal vervolgens de linker lus door de rechter lus (maak deze lus lang genoeg). Er ontstaan nu twee lussen. De opspanlus hebben wij in het voorbeeld voorzien van een zogenaamde druppel (kunsstof beveiliging voor het touw tegen slijtage).Haal vervolgens het losse eind door de rechter lus. (dit losse eind heb je reeds om het opspanpunt geslagen). Trek vervolgens aan het losse eind waardoor de linker lus afgeklemt wordt.Trek nu op volle kracht en de touwbaan zal opspannen. Door de afgeklemde lus moet je een stevige stok steken of nog beter een gesloten carabiner welke is verbonden aan het hoofdtouw, zodat deze lus niet meer eruit kan schieten.

De wadra is een draadspanner van roestvrij staal.  De wadra kost ongeveer 700 euro en kan een kracht van 1500kg opspannen. Voor alle instructies bekijk onze video.