De tyrolean traverse wordt vaak toegepast in situaties waarbij het verankeringspunt, aan de andere zijde van de touwbaan, zonder enige hulp kan worden afgebroken. Het verankeringspunt bestaat uit b.v. een achtknoop met daaraan een HMS-carabiner. Sla dit uiteinde om het verankeringspunt en klik de carabiner in hetzelfde touw vast (1). Verbind nu een tweede touw aan deze HMS, waarvan het andere uiteinde zich bij het opspanpunt bevindt (2).

image002

Later, als alle personen gebruik hebben gemaakt van de touwbaan, wordt de touwbaan weer ontspannen. Verwijder alle knopen en dergelijke van het opgespannen touw en haal nu het tweede “losse” touw binnen. U zult merken dat het losse eind van het eerder opgespannen touw door de HMS zal glippen. Op deze manier kunt u beide touwen binnen halen. Dit principe wordt veelvuldig tijdens Hike-Survival tochten toegepast. Er zijn een aantal aandachtspunten waaraan je moet denken bij het gebruik van dit systeem:

– Zorg dat het tweede touw vrij hangt en niet om het hoofdtouw is geslagen.
– Zorg dat er geen takken en dergelijk in de weg zitten bij het verankeringspunt. Het touw kan hierin vast slaan.
– Voordat je het gehele systeem doortrekt moet je eerst het materiaal en knopen verwijderen.

Wanneer de schors erg ruw is kan dit het doortrekken zwaarder maken. Hoe groter de rek van het touw, hoe zwaarder het doortrekken zal zijn. Het is mogelijk om een dubbele tyrolean aan te leggen. Hierbij heb je slechts 1 doortrektouw nodig (verbindt deze op dezelfde manier, het spreekt van zich dat het doortrekken zwaarder zal worden). Nadat je de touwbaan hebt gespannen controleer je of alles goed is aangelegd (is er een backup, deze breekt de laatste pas af). Je kunt er nu voor kiezen om jezelf te verplaatsen met een carabiner of een katrol. Voor een optimale werking kiezen we voor het gebruik van een katrol. Katrollen zijn er in diverse maten en variaties te verkrijgen. We kennen de enkele en de dubbele katrol. De enkele katrol heeft als nadeel dat deze kan gaan draaien en daardoor een remmende werking heeft op het touw. De katrol kan ook scheef komen te hangen door een HMS-carabiner (zie voorbeeld). Wanneer je twee katrollen aan elkaar bevestigd heb je dezelfde werking als een dubbele katrol.

tyrolean

De dubbele katrol werkt het beste voor een tyrolean. De wieltjes blijven in 1 lijn staan t.o.v. van elkaar. Bovenop de dubbele katrol zit nog een bevestigingspunt om een verbinding te maken met een backup-touw. Dit backup-touw is verbonden met een enkele of dubbele katrol (rechtstreeks of met een lifeline ertussen). Het bovenste touw kan ook gebruikt worden om een voorwerp of een persoon over de touwbaan te verplaatsen.
Dan maak je een achtknoop of vlinderknoop in het midden van het bovenste touw en verbindt deze met de katrol van het onderste touw. De persoon kan nu naar de andere kant worden getrokken of worden afgeremd.
Wanneer het ophangpunt aan de overkant van de touwbaan te hoog ligt en het touw zakt ook nog eens door, kun je in plaats van een carabiner een blokkeerkatrol aanleggen. Een blokkeerkatrol is een katrol die alleen maar voorwaarts kan bewegen, wanneer deze achterwaarts gaat blokkeert deze. Controleer altijd goed hoever de touwbaan uberhaubt doorzakt. Houdt rekening met de verplaatsingssnelheid (de meeste katrollen mogen een snelheid hebben van 10 m/s) en zorg ervoor dat het touw niet langs scherpe rotsen schuurt, gebruik dan een touwbeschermer of een stevige doek om het touw te beschermen. Heb je dit niet dan zul je elke keer het touw iets moeten doorvoeren (steeds een andere plek van het touw op de rotsen). Het opstappen van een touwbaan gaat niet altijd even gemakkelijk. Aan de hand van de touwtechnische inzicht kun je allerlei technieken toepassen. Je kunt bijvoorbeeld een kort los eind door de acht laten schieten, waarna je vervolgens de traverse gaat maken.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord