• specialisatie wildwaterkajak

De specialisatie wildwater is ingericht volgens de normen en eisen van de NKB. Op de website van de NKB (opleidingen) kun je alle informatie vinden. Briefingen en dergelijk over het opleidingstraject volgen nog (docent Henk Kroon en Ruben Zeinstra).

c (25)

Omschrijving van de opleiding

In de opleiding Kajakinstructeur Wildwater leer je de principes van het op wildwater lesgeven in een kajak. Je leert hoe je didactisch verantwoord een les geeft, hoe je systematisch een les opbouwt, maar ook hoe de technieken goed uitgevoerd moeten worden, waardoor blessures kunnen ontstaan, wat onderkoeling is en hoe je het voorkomt en behandeld, hoe je reddingen op wildwater uitvoert en nog veel meer. Daarnaast leer je groepen te begeleiden.

Type kayak

Het type wildwaterkajak doet er niet toe, want voor de technieken maakt dat niet zoveel verschil. Je kan de lessen geven in een freestylekajak, een slalomkajak, een afvaartkajak, een creeker … Voorwaarde is wel dat het type boot passend is bij de combinatie van de het type water en de eigenvaardigheid.

Watertype

Wildwater komt voor in verschillende gradaties, van I t/m V. Afgestemd op deze gradaties zijn er ook verschillende niveau’s Kajakinstructeur Wildwater. Je geeft dan ook daadwerkelijk les op het stromende water. Meestal zal het deel instructie gedaan worden vanaf de kant of vanuit een keerwater.

De doelgroepen

De doelgroep is de beginnende kajakvaarder, die zich later wil specialiseren in wildwatervaren. Je kan te maken krijgen met kinderen, jeugd, volwassenen en ouderen. Maar ook met specifieke groepen zoals scholieren, clubleden, bedrijfsuitjes.

Je werkterrein

Je werkterrein is wildwater. Waar je de mensen de basisvaardigheden van het wildwatervaren zoals die hiervoor beschreven zijn, leert. Het is natuurlijk duidelijk dat je als Kajakinstructeur Wildwater II niet opgeleid bent voor lesgeven op de Wildwater IV. Maar waar je ook gaat varen, ga alleen daar een groep begeleiden waar je zelf veel ervaring hebt opgedaan. Heb je nog nooit op een rivier als de Ourthe, met stuwen, gevaren, ga daar dan niet heen met je deelnemers.

Vervolg of alternatief

Er worden cursussen aangeboden om les te geven tot wildwater IV. Mocht je je ook in andere disciplines willen specificeren zoals bijvoorbeeld Zeevaren ga dan voor die disciplinespecifieke opleidingen.

Pvb kanoinstructeur

– pvb 3.1
– pvb 3.2
– pvb 3.3
– pvb 3.4
– pvb 3.5
– toetsplan
– eigenvaardigheidseis ww
– veiligheidseisen ww

Protocol 2dejaars frankrijkweek:

beoordelingsprotocol tweede leerjaar, w.w. l kajak 2014