• specialisatie canyoning

De opleiding is verdeeld over één traject bestaande uit verschillende niveaus (zie het figuur hiernaast). Elk niveau staat voor een bepaalde hoeveelheid vaardigheden en ervaring. Door het volgen van cursussen kunnen deelnemers de benodigde kennis en ervaring opdoen. Voor sommige niveaus is het van belang dat je naast de cursus praktijkervaring op doet door het lopen van stage.

– Technische vaardigheden (blauw niveau) Tijdens de cursussen op blauw niveau doe je technische vaardigheden op die de basis vormen van het canyoningen. Deze niveaus zijn bedoelt voor mensen die privé willen canyoningen met personen van vergelijkbaar niveau. Tevens vormen deze niveaus de basis van eigenvaardigheid voor de groene niveaus.
– Gidsen (groen niveau) Tijdens de cursussen op groen niveau doe je begeleidingsvaardigheden op en leert men gidsen in een canyon. Deze niveaus zijn bedoelt voor mensen die als gids (onervaren) personen willen begeleiden.

015

Bevoegdheden per niveau

Elk niveau geeft aan welke vaardigheden en ‘bevoegdheden’ iemand heeft (zie het figuur hiernaast). Vaardigheden bepalen welke gradatie canyon iemand kan afdalen, wat voor stellingen iemand kan uithangen en de reddingtechnieken die iemand beheerst. De bevoegdheden bepalen of iemand andere mensen kan begeleiden of opleiden.

Praktijkervaring per niveau

Voor het behalen en geldig houden van een diploma moet men een bepaalde hoeveelheid praktijkervaring opdoen (zie het figuur hiernaast). De praktijkervaring is onderverdeeld in de volgende punten:

– De ervaring die iemand moet hebben om een cursus te kunnen volgen.
– De ervaring die iemand moet opdoen tijdens een cursus.
– De ervaring die iemand moet opdoen om het diploma geldig te houden.

Behalen van een NCB-diploma

Het behalen van een NCB-diploma is afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die iemand heeft opgedaan en op welke wijze deze is opgedaan.